Månadsdagboken – januari 2018


Snö och regn, sol och dimma, rimfrost och snöslask, storm och stillhet.

Januari har verkligen bjudit på meteorologens blandning. Bäst att ta det försiktigt med utelivet tänker både jag och katterna. Det kan vara nog så spännande att följa naturen inifrån den go’a köksvärmen så här års.

grått dis regn - igen

från insidan frostig väv

Men, det kliar onekligen i fingrarna nu. Barmark, solsken och snödroppar får det att spritta av förväntan. De första fröerna, chili och kronärtskocka, är sådda och hjärtbladen har tittat upp. Med lite kärlek och tillskottsbelysning ska det nog bli fina plantor så småningom. Lagom till Öland Spirar, vecka 19, är det tänkt.

I växthuset

ska det förhoppningsvis spira, knoppas och blomma snart. Höstens realökar som av någon anledning (?) inte kom i jorden hamnade i stället i krukor och placerades i kallväxthuset. Så spännande det ska bli att se dem blomma!

växthuset i januari under mosstäcket? januari i växthuset 

Utomhus

nära marken, trycker allsköns lökväxter i väntan på bättre tider. Snödroppar och vintergäck har förstås inte ro att vänta. Nu är det dags. Talgoxen sjunger så fint för oss också, så nu säger vi att vintern är slut för i år. Ja, ja, jag vet, det kommer mer snö och mer kyla, men ändå… När det väl har börjat blomma så finns det liksom ingen återvändo. Tjo-ho! Men den lilla gullvivan som börjat blomma i januari har nog ångrat sig bittert nu. Jag har inte vågat se efter under granristäcket som jag bäddade ner den i.

årets första snödroppar! Gullviva, lilla vän, inte i januari!

Helt fantastisk och konstigt på samma gång är att vi fortfarande kan gå ut och skörda till matlagningen. Svartkål, persilja, fänkålsdill och lite annat grönt och skönt. Så gott!

persiljevitamin i januari fänkål

Inomhus

har L. återupptagit golvläggningen på övervåningen. Utsikten mot Kalmarsund är fantastisk där uppifrån. Rymden, ljuset, takhöjden – wow! Det kommer att bli vårt favorittillhåll. Om vi sedan ska kalla det för ateljé eller pysselrum är en smaksak. Det beror kanske på ambitionsnivå och grad av ödmjukhet.

Bortom Öland

vågar vi oss ibland. Förstås! För att hälsa på släkt och vänner, för att det är kul och för att hämta ny inspiration. På Formexmässan kan man alltid tanka inspiration bland allt vackert, spännande och oväntat. Många trevliga möten och samtal blir det dessutom. Det kan nog bli ett och annat nytt till butiken i vår.

 Formex 2018 Formex 2018

Summering, fundering, planering.

Vintern är en bra tid att sakta ner tempot något, att reflektera över det som varit och att fundera över framtiden. Vi är så fantastiskt nöjda och glada över allt roligt som hände på Mirabellgården 2017. Vi tänker på alla vänliga människor vi fick träffa, alla glada tillrop vi fått, alla spännande besök vi haft och alla nya erfarenheter vi gjort. Självklart vill vi att det ska fortsätta på den vägen. Nu börjar planerna för 2018 ta form, saker faller på plats och snart, snart kan vi lägga ut säsongens öppettider, våra workshops och evenemang och presentera årets utställare i galleriet. Det ska bli så kul!

/Marianne

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.