Italien & Öland


 fikon, lavendel, oregano, terracotta...

Italien & Öland i skön förening

Vi älskar Öland och vi älskar Italien.

Vi tycker verkligen om det italienska! Språket, kulturen, naturen, förhållningssättet till mat och till odling och inte minst kärleken till livet och det som är vackert. Självklart inser vi att detta är vår egen drömbild av Italien, förmodligen lika sann som Astrid Lindgrenbilden av Sverige. Inte desto mindre eftersträvansvärt. Längtan är en bra drivkraft!

Öland kallas solens och vindarnas ö. Med all kalksten, med havet och de milda vintrarna (?) är väl denna ö så nära drömmen om Medelhavet som vi kan komma här i Sverige. Efter att ha bott många år i Östergötland, där lerjorden var näringsrik, men kall och tung, flyttade vi 2006 till Öland och till det som kom att bli vårt lilla paradis, Mirabellgården.

Att odla och äta på Italienska

För oss svenskar handlar en måltid ofta om nödvändigt näringsintag, baserat på LCHF, 5:2 eller någon annan ’diet för dagen’. Så är det inte alls för en italienare! Måltiden ska vara en njutning, där både kropp och själ ska få sitt. Resultatet blir ändå oftast både välbalanserat och näringsrikt, förutom att det smakar fantastiskt gott. Den italienska matlagningen utgår från säsongens förstklassiga råvaror, helst lokalt producerade, gärna enkelt tillagade och serverade. Inte blir det mycket ”rens” som kastas heller. Rot, blad, stam, ja det mesta på en växt kan tillagas och ätas. Mycket av det vi svenskar kallar ogräs anses i Italien vara delikatesser, maskros och cikoria till exempel. Det är efterlängtade späda blad som finns under en kort, men ljuvlig, säsong. Vi slår gärna ett extra slag för att fler ska ’äta som italienarna’ – att äta efter säsong, att äta allt, att äta ’ogräs’. Var inte heller rädd för att prova något nytt. Kanske smakar det inte så bra de första gångerna, men smaklökarna vänjer sig och snart har du kanske hittat en nya favorit. I butiken säljer vi både italienska och svenska grönsaksfröer, de flesta ekologiska.

Spara

Spara

Spara

Spara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.