Månadsdagboken – februari 2018 – snö


Vinter och snö, mera snö, kallt, kallt, kallt

Så blev det vinter på riktigt ändå, vinter och snö. Efter att januari bjudit på både solsken, milda dagar, snödroppar och kvittrande talgoxar blev det tvärstopp. Ett ordentligt tvärstopp. Det tunna  snötäcket i början av februari kändes först väldigt härligt. Vackert, ljust, fräscht. Avslutningen däremot…. ’Beast from the east’ kallades  snöstormarna som vällde in från Östersjön. Innebörden av nyordet ’snökanon’ blev mycket tydligt förklarat.

inställd cykeltur

Trädgården

är vackert inbäddad i vitt fluff. Innan det tjock-tjocka snötäcket lade sig över allt det gråbruna gick jag några funderingsrundor och planerade inför våren. Speciellt ett hörn i trädgården har fått leva sitt eget liv. Den har liksom aldrig blivit klar och jag har tänkt att ’det löser sig’, men det har det ju inte gjort. Förstås. Under åren som gått har diverse växter hamnat här i avvaktan på att få sin slutliga placering. Ha, ha, det är en väldigt dålig strategi att göra på det sättet. Nu är det bara rörigt, med stora buskar framför mindre och med nässlor och annat ogräs som marktäckare. Nu måste jag helt enkelt komma till skott.

Eftersom jag har svårt att vara hård mot det som växer och lever så tycker jag inte om att gräva upp och kasta fina växter, men om någon annan säger det så, kanske…? En riktig trädgårdsmästare? En trädgårdsdesigner? Som inbiten DIY har tanken att låta någon annan greja i min trädgård aldrig funnits. Hmmm, man ska aldrig säga aldrig. Jag kontaktade Jenny på Ängsbackens handelsträdgård. En förmiddag innan snöstormarna så kom Jenny och Louise på besök. Vi trampade runt, resonerade och hade det väldigt trevligt. Så förlösande! Några dagar senare kom en fin liten skiss med planteringsförslag, som jag köpte med hull och hår. Och jo, jag ska gräva upp buskar, men försöka flytta dem, inte slänga på komposten. Nu väntar spaden bara på att snön ska försvinna.

februari

Det spirar

i några hyllor på övervåningen. I början av månaden åkte fröpåsarna fram, trots att jag hade bestämt mig för att 1) inte odla chili i år 2) inte sätta igång med några frösådder förrän efter sportlovsresan. Nu står i alla fall fina små chiliplantor på tillväxt under nyinköpta lysrör. Man kan ju alltid ändra sig. Den nya planen är att det ska finnas frodiga chilisar lagom till Öland Spirar i mitten av maj.

Italien

Eftersom make L är lärare så har vecka 8, sportlovsveckan i vår del av landet, blivit lite av vår resevecka. Efter vintern (nåja) men innan våren och säsongsstarten på Mirabellgården är behovet stort av att hämta energi och få lite nytändning. Kombinationen av affärs- nöjes- och inspirationsresande passar oss så bra. På nöjessidan hittar vi, som alltid, en blandning av konst, kultur, mat och miljö. Två dagar i Rom blev starten på årets Italienresa. Så mycket jag tycker om den staden! Självklart blev det en sväng på Campo dei Fiori bland alla grönsaksstånd. Jag kan minnas fel, men nog tycker jag att det fanns färre grönsaksstånd och fler kryddförsäljare nu.

Tåget tog oss sedan till Florens där vi hyrt en minilägenhet för veckan. Vi besökte både gamla och (kanske) nya leverantörer på olika håll i Toscana. Det känns så bra att få träffa människorna bakom företagen. Det är också värdefullt att se deras vardagsmiljö, se hur tillverkning, paketering och lagerhantering går till. Knackig  italienskengelska fungerar alldeles utmärkt. I år passade vi också på att besöka en stor trädgårdsmässa i Milano. Intressant, men kanske inte så inspirerande som vi hade hoppats.

Tidigare år har vi alltid känt en doft av vår när vi åkt söderut i Europa, men inte i år. Det var kallt även här med snö i sydvästra delarna av Toscana och kyligt regn för övrigt. Inte många minuters värmande solsken och inte en enda utomhusfika blev det. Vackert är det i alla fall alltid!

   

Fågellivet

I slutet av februari slukades våra allra sista äpplen av glupska koltrastar, sidensvansar och björktrastar. Fyller nu på fågelfrö för glatta livet och hoppas att alla små vänner klarar sig igenom vintern. Rödhaken ser i alla fall pigg ut.

snö på fågelmataren och honungsrosen, som ger bra skydd åt fåglarna

/Marianne

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.