Månadsdagboken – december 2017


Hösten som aldrig tog slut

Långt in i december fortsätter vi glädja oss åt enstaka överlevare bland blommorna; ringblommor, lejongap, sommarljus, nemesia och penséer. Höstarbetet i trädgården vill liksom aldrig bli av. Fortfarande finns det krukade sticklingar som borde grävas ner, fruktträd som borde beskurits, krukor med tynande sommarblommor, lökar som inte kommit i jorden och …. överfyllda vattentunnor. Efter en dags kraftsamling så var i alla fall tunnorna tömda på regnvatten och sommarblommorna komposterade. Krukorna fylldes i stället med olika lökar (det är förrädiskt med lökrea sent på hösten) och placerade i växthuset. Förhoppningsvis får vi där en härlig blomprakt till våren med krokus, tulpaner och olika sorters allium.

first snowtoscansk terracottapepparkakorevening

Advents- och juletider

Den mörka tiden har trots allt sina fördelar. Det är tillåtet att kura ihop sig inomhus med en bra bok. Adventstidens alla stjärnor och ljus bidrar med ett milt och förlåtande skimmer till myset-i-mörkret.

I år hade vi för första gången adventsöppet i butiken. Wow, då började det snöa! Den här vinterns första och hittills enda dag med snö. Häftigt! Kul också att så många hittade till oss mitt i allt annat julestök. Det blir säkert repris till nästa år.

 

eucalyptuskrans

En rolig decemberkväll var det kransbindningskurs hos Malin Björkholm med _garaget. Mysigt och kreativt med glögg och inspirerande miljö! Och, ja – kransen blev riktigt fin, tycker jag.

Juletid och julefrid

Andra halvan av december blev som vanligt en blandning av födelsedagar, förkylningar, tomtar och trevligt umgänge med släkt och vänner. Årets julbord blev en fantastisk upplevelse när delar av släkten träffades och var och en bidrog med sina traditionella rätter. Det blev kassava från Kongo, dolmades från Rumänien och inlagda sillar från Sverige i en härlig blandning. Tomteskål för det!

2018!

Vips så var året slut och vi kunde skåla in 2018. Önskningar och förhoppningar har ersatt tidigare så ambitiösa nyårslöften. Bland förhoppningarna inför det nya året finns längtan efter en renässans för ord som ’vi’, ’tillsammans’, ’omtanke’ ’generositet’ och ’snällhet’. Om vi börjar bry oss mer om andra och varandra så kommer vi att ta små steg mot en bättre värld för alla att leva i. Det är vi värda!

/Marianne

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.