Gårdens namn


Blommande mirabelll

En gård behöver ett namn! Boningshuset är från slutet av 1800-talet och stenladan är byggd långt tidigare. De enda äldre namn på gården vi har lyckats hitta är olika fastighetsbeteckningar, men inget gammalt gårdsnamn. Då bestämde vi oss för Mirabellgården. Ett vackert och passande namn tycker vi själva.

Vår tomt är ganska stor och trädgården övergår mot väster i en mycket vildvuxen del. Längst ner på tomten upptäckte vi för några år sedan en samling träd med små, olikfärgade bär – gula, röda och vinröda. Träden blommar tidigt på våren med en sky av vita blommor, bären smakar plommon och ger en väldigt god marmelad (som finns att köpa i butiken)

Efter en del frågande och letande på nätet kom vi fram till att det handlade om mirabeller. Trodde vi… Artbestämningen av Prunus visade sig vara ganska komplicerad. Det handlar om ett vildvuxet släkte. I tidskriften Pomologen, nr 3 2009, finns en artikel med rubriken ’Körsbärsplommon är inga Mirabeller’. Våra vackert blommande träd tycks vara körsbärsplommon. I Danmark och Skåne kallas även körsbärsplommon för mirabeller och eftersom en av gårdens nuvarande ägare är skåning så fortsätter vi att kalla bären för mirabeller och gården för Mirabellgården. På granngården växer ett fint, gammalt Mirabellträd, förmodligen är det mamman till våra småträd. Sommaren 2016 planterade vi en ”äkta” mirabell, med tilltalsnamnet Nancy.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.