Månadsdagboken – mars 2018 – mer snö


mars x 9

Första vårmånaden = mars?

Det känns onekligen lite snopet med ännu en kall och snöig månad. Jag menar, vi bor på Öland och inte i  Jämtlands inland. Men visst, det är stora variationer mellan åren, det vet jag ju. Ändå är förväntan alltid så stor på det här första spirandet, den första snödroppen (som kom redan i januari), sedan vintergäck, blåsippa, krokus… Staren brukar också dyka upp den andra veckan i mars, men så icke i år.

Påsken på Öland

blev en kall och snöig historia. En liten gul kyckling livade upp det hela.

påsksnö

Trädgården

Inte ett spadtag i nya rabatten, inga beskurna fruktträd, ingen rensning av kryddträdgården, ingen första sådd i köksträdgården. Det kommer att bli bråttom med vårbruket i april 🙂

Växthuset

Många kallar sitt växthus för Glädjehuset och jag kan bara hålla med. Så fort solen tittar fram är där härligt varmt och skönt. Lökväxterna blommar tidigt och sprider en svag, men ljuvlig, doft. Trots kalla nätter så klarar sig många växter förvånansvärt bra härinne.

krokus i växthuset i växthuset spirar det, ute snöar det

Inomhusodling

I det i all hast inredda odlingrummet i boningshuset växer de små plantor som överlevde musattackerna på övervåningen riktigt bra. Flera avbitna plantor har också skjutit nya skott. Nya sådder är på gång. Det kommer nog att finnas finfina plantor lagom till Öland Spirar.

Fågellivet

Mera frö till fåglarna! Rödhaken verkar i alla fall ha klarat sig bra genom vintern, liksom många koltrastar och bofinkar. Snart är det väl ändå dags för flyttfåglarnas ankomst.

Inspiration utifrån

Två små resor piggade upp och gav ny energi. I Malmö finns den fina blomsteraffären Blomsterpigan. Där hittade jag en ljuvlig krukväxt, Boronia anemonifolia, helt ny för mig. Den hann glädja mig i några dagar innan den fick bli en fin födelsedagspresent. En kryssning till Mariehamn med Hemslöjdsresor gav massor med inspiration. Ett dygn med ett par hundra härliga, kreativa människor och många spännande workshops. Wow, så kul!

boronia anemonifolia

//Marianne

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.