Månadsdagboken – november 2017


 

Svart vinbärssalva, doftar ljuvligtnyskördar i växthus och på frilandBoktipsNew Dawn

Trädgård och växtlighet i november

November har bjudit på några rejäla frostknäppar men ännu har vi inte sett någon snö.

Svart vinbärssalva har de rödaste av röda blommor och doftar underbart när man rör vid bladen, som svarta vinbär. Dessutom blommar den fortfarande fantastiskt fint så här i mörka november. En riktig energikick! Den tål lite frost, men måste grävas upp och förvaras frostfritt över vintern. Den får stå kvar ett tag till…

Energikickar ger också de  sena skördarna. När man tror att allt är visset och brunt så finns fortfarande färggranna, ätbara gåvor att plocka av. Hösthallonen levererar! Citron, tomater och chili har fått stå kvar i kallväxthuset, men i slutet på månaden började det kännas det lite vanskligt. Citrusträden och de små agaveplantorna bor nu under lysrör i garaget, där det vid behov finns möjlighet till stödvärme. Chilin blev slutskördad och plantorna hamnade på komposten. Visst går de att övervintra, men de är alldeles för känsliga och drar så lätt på sig ohyra. Inget för mig att pyssla med i vinter. Vi drar upp nya plantor till våren. Eftersom det går åt så lite chili för att förhöja smaken på maten så har jag letat efter nya tillagningsmetoder. Tada! Hittade recept på en underbart god chilisås i boken ’Fermentera’ av Jenny Neikell (surtanten). Där finns mycket annat spännande att laborera med. Rekommenderas varmt!

Så rosen New Dawn – igen! Den ger inte upp i första taget. Den sista november fanns det fortfarande både blommor och knoppar att glädja sig åt.

Pelargonerna blir kraftigare på hösten och blommar nu väldigt fint. De har fått en tillfällig rastplats i kallväxthuset, men även det börjar kännas vanskligt. Nu börjar det också bli trångt om utrymmen på övervintringsplatserna så här blir det hårda bud. Några kastas, en del klipps ner och förvaras mörkt, några får komma in i boningshuset och glädja oss med blomning någon vecka till.

Som vanligt drar jag mig alldeles för länge med höstsysslorna i trädgården. Det får bli som det brukar bli. Jag tar det till våren.

Fåglarna

Säsongens fågelmatning har startat så smått. Visst finns det fortfarande mycket ätbart ute, men det är så kul att ha fåglarna inpå knuten så att säga. Ekologiska fröer beställer vi från Slåttergubben och de har nu anlänt. Slåttergubbens hemsida innehåller en hel del tänkvärt och lärorikt, inte minst dessa meningar; ’Att fylla sina fågelmatare med ekologiska fågelmat leder till ökad ekologisk odling. Vilket i sin tur ökar rikedomen av insekter, växter och framförallt fåglar i jordbrukslandskapet!’

Kastlösa julmarknad

Även i år fanns Mirabellgården med som deltagare på Kastlösa julmarknad. Det blev en kul helg med många trevliga pratstunder, både med de andra utställarna och med alla besökare. Nu är alltså julen 2017 på G.

Dags att tända brasan, krypa in under en pläd med några inspirerande trädgårdsböcker, drömma och planera för ljusare tider…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.