Månadsdagboken – augusti 2017


augusti 2017

Äntligen badtemperatur!

Det blev till slut några cykelturer till stranden med bok och badkläder. Härligt!

Augusti månads sista dag blev årets varmaste hos oss. Som ett litet tack och farväl från sommaren.

Inomhus går det vilt till. De två små kattflickorna Svea och Hildur växer och blir allt våldsammare i sina lekar. Krukor har gått i kras, mattor ligger i en enda röra och att sitta med en stickning på kvällarna är inte att tänka på. Men söta är de, de små liven.

Sensommarlugnet sänker sig så sakta över ön. Människorna vänder åter till vardagens jobb och skolor. Många fåglar har börjat tänka på varmare vintervisten. Tranornas trumpetande hörs över åkrarna när de skruvar sig uppåt, uppåt och till slut, i plogform, drar mot söder. Välkomna åter i vår!

Många tycker det är skönt att besöka Öland utanför högsommarens hetsigare tempo. Augusti är också den stora semestermånaden i många europeiska länder. Det innebär att vi haft många trevliga besök även i augusti. Jättekul!

I augusti hade vi också ett gäng trädgårdsintresserade gotlänningar på besök. Kort och intensivt, men väldigt kul! Trädgården är förstås inte den mest välskötta och prunkande så här års och borde egentligen vara stängd för besök. Mirabellgårdens trädgårdsmästare tappar alltid gnistan i slutet av sommaren, men laddar om och väntar på nya möjligheter till våren.

Amiral i buddlejan

Augusti = fjärilstid!

Den vita buddlejan blommar lite senare än den vackra blå. Båda älskas av alla sorters fjärilar, men den vita har verkligen vuxit ur sin plats. De första vintrarna vissnade plantan ner helt och hållet, så den betraktades som vilken perenn växt som helst. Nu däremot klarar den vinterkylan galant och blir bara större och större för varje år. Den ser ärligt talat lite malplacerad ut där den ståtar i perennrabatten. Den blir rejält nerklippt på våren, men det verkar ge den ännu mer växtkraft. Den får stå kvar…

Ett prydnadskörsbär har fått besök av vackra, randiga larver, som ivrigt kalätit några av grenarna. Kanske blir det vackra fjärilar så småningom, kanske något annat.

I köksträdgården

Tack vare regnet i juli var gräsmattorna gröna och vattentunnorna välfyllda vid ingången av månaden. Med fukt och värme blev det äntligen lite fart i köksträdgården. Störbönor, rödbetor, mangold och squash har vi skördat och ätit massor av. Många goda tomater har vi också proppat i oss, men gurkorna har inte velat sig alls i år.

Än är det inte dags för vila

Nu planerar vi för fullt inför Ölands Skördefest, i år 29/9 – 1/10. På konstnatten den 29 september kommer det säkert att hända något spännande…

Innan dess ska vi förstås fylla på hyllorna med lite skördeprodukter, några marmelader, olika vinäger och kanske lite äppelmust. Päron och fänkålsfrön är snart mogna och ska kokas till marmelad, en av favoriterna till ost. Trots att det inte varit något mirabellår i år så kommer bären att räcka till lite mirabellmarmelad.

Tack augusti, välkommen september!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.