MUSTERI


på väg till mustningkross och pressfärdigmustat

— FÄRDIGMUSTAT 2022 – VI HAR TYVÄRR INTE MÖJLIGHET ATT TA EMOT MER FRUKT FÖR MUSTNING I ÅR —

Våra svenska äpplen är ju helt fantastiskt goda! Vissa år finns de också i ett enormt överflöd. Trots att vi nog blivit bättre på att ta vara på skörden så blir ändå mycket frukt liggande på marken eller körs på komposten. Vad gör man när man ätit sin dagliga (över)dos äpplen, bakat pajer, gjort äppelmos och torkat äppelringar? Must förstås!

Sedan några år tillbaka har Mirabellgården ett litet musteri, så nu åker all vår frukt som inte blir till mos eller paj, in i kross och press. Oj, så god den blir! Vi dricker den som morgonjuice året runt och använder den som bas i olika smothies. När det är kallt ute dricker vi den varm, kanske kryddad med lite kanel och ingefära. Vid festliga tillfällen också med en skvätt calvados – godare än glögg!

Mirabellgårdens musteri;

Fler och fler musterier dyker upp runtom i landet. Härligt! Mirabellgården är nu rustad för att ta emot fler kunder och mer äpplen.

Musten innehåller bara pressad frukt – ingenting annat – inget tillsatt socker, inget konserveringsmedel. Efter överenskommelse med Lars lämnar du din frukt hos oss och hämtar din färdiga must förpackad i praktisk 3-liters ståpåse.  Minimivolym 2 hinkar = ca 12 kg. Pris 2022 = 70:- (3 liter)

Kontakta Lars 0708896998 (tel eller sms) för mer information.

Processen;

Äpplen är en given klassiker att musta, men också päron eller en blandning av båda frukterna går bra. Frukten bör vara väl mogen. Fallfrukt går alldeles utmärkt att använda, däremot får frukten inte vara möglig eller rötskadad.

Först tvättas frukten, därefter krossas den och ur fruktmassan pressas musten som pastöriseras och förpackas direkt i lufttät påse. Pastörisering innebär att musten värms så att alla jästsvampar dör. Hållbarheten är minst ett år även när förvaring sker i rumstemperatur. Om lagringen sker mörkt och svalt, men frostfritt, är vår upplevelse att smaken bevaras något bättre. Öppnad bag är hållbar minst 1 månad.

Smaken på den färdiga musten varierar och beror på vilken frukt som används, hur mogen den är och om den är filtrerad. Den must man kan köpa i butik är ofta hårt filtrerad och nästan genomskinlig. Filtrering innebär att fruktfibrerna tas bort. Det är i fibrerna som den mesta smaken och aromen sitter. Mirabellgårdens must är ofiltrerad! Det ger mer smak och mer nyttiga fibrer.

Hur mycket must som kan utvinnas ur frukten beror på mognadsgrad och sort, men räkna med cirka 50%, dvs 12 kg äpplen ger 6 liter färdig must.

Vidareförädling av musten;

Must är ju ren, pressad fruktsaft. Must av både äpplen och päron kan jäsas till cider. Om du, liksom vi, är förtjust i den torra cidern som tillverkas i Frankrike och England så ska du absolut försöka dig på den processen. Musten får då inte vara pastöriserad.

Fruktvinäger kan bli fantastiskt god i en salladsdressing. Beroende på fruktsort, sockerhalt och lagringstid blir resultatet olika. Mirabellgårdens vinäger tillverkas på traditionellt sätt, där must eller juice från obesprutad frukt långsamt jäser till cider. När cidern är helt utjäst tappas den om och en andra jäsningsprocess tar vid. Alkoholen omvandlas nu till ättikssyra, som under lagring förvandlas till smakrik vinäger. Den naturliga processen gör att vinägern får en mild, rund smak där fruktens alla aromer behålls. Vår vinäger är inte filtrerad. Därför kan vinägern bli lite grumlig och få en bottensats. Detta är helt naturligt och påverkar inte smaken. Vinägern mognar i karaktär och fyllighet vid lagring. Öppnad flaska ska förvaras ljust i rumstemperatur.

Studiecirkel?

Vill du lära dig göra cider och vinäger? Om det finns tillräckligt stort intresse startar vi en studiecirkel på Mirabellgården. Kontakta Lars, 0708 896998

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.