Månadsdagboken – oktober 2017


Höst i växthuset

Oktober månad har passerat, snabb som en höststorm

Växtligheten;

Ingen nattfrost = grönt och skönt. Närheten till Östersjön ger oss ett mer tempererat klimat än vad vi, som är inflyttade från Östergötlands inland, är vana vid. Det innebär långa, milda höstar där trädgårdslandet bjuder på grönsaker fram till jul och där det går att plocka in vackra blomster åtminstone under hela oktober. Blommor och grönsaker tycks också få ny fart av den kyliga, men fuktiga, luften. Många blommor har kommit in i andra andningen. Härligt!

New Dawn sträcker sig mot ljuset

Den vanliga, vänliga rosen ’New Dawn’ ger inte upp i första taget.

Nemesias blommar och blommar...

Ettåriga Nemesian har varit en ny bekantskap för mig i år. Det kommer att bli fler till nästa år. Blommar fint i alla väder, sol och torka, regn och rusk, storm och stiltje. En annan ettåring som stulit mitt hjärta i år är Sommarljuset. Sirlig, vit och skön svävar den högt över andra växter. Också den blommar oberört vidare trots ihållande regn och blåst. Ett stort hjärta till den!

Citronträdet dignar av frukt som nu börjat mogna. Tyvärr är också bladen gula, trots regelbunden vattning med citrusnäring. Det kan förstås bero på att det börjar bli trångt i krukan. Omplantering i favoritkrukan ’Classico Toscana’ + ny, fräsch jord + flytt in i växthuset hoppas jag ska göra susen.

Sparrisen är så vackert gul nu där den står och samlar kraft för att kunna skjuta nya, goda skott till våren. Något att se fram emot!

Skörden;

applesdags att skörda druvorMusterietNymustat, pastöriserat och paketerat

Musteriet går för högtryck i oktober. Äpplen, päron och druvor tvättas, krossas och pressas till must. Antingen pastöriseras musten för att kunna avnjutas längre fram eller också sätts den på jäsning för vidareförädling till cider (eget bruk) eller vinäger.

Frukt och bärskörd har det väl varit si och så med på många håll i landet i år. Päronskörden tycks i alla fall ha varit rekordstor, åtminstone här på Öland. Eftersom vi har vårt musteri så blir en stor del av våra päron till must. Den blir mild och ganska god, men vinner på att vidareförädlas. Cider av päron heter i Frankrike Poiré och i England Perry. Hos oss blir det Päroncider, väldigt god! Så går det förstås att jäsa cidern vidare till vinäger. Päroncidervinäger är särskilt fin att droppa över nykokta rotfrukter.

I år kokade vi äppelmos av våra röda, namnlösa äpplen och den blev så vackert rosa. Inget socker i vårt mos, förstås!

Att koka marmelad är ett vågspel.  För lös, för fast? Tillsätta pektin eller inte? Koka om eller inte? Vi äter ofta marmelad till en bit ost och vill då ha en marmelad med mycket fruktsmak och så lite socker som möjligt. Mognadsgrad, pektinhalt och sockerhalt i frukten varierar förstås och det är en svår konst att komplettera med rätt mängd socker och pektin. Trots att vi inte är professionella marmeladkokare så tillverkar vi i alla fall en del marmelad, ibland blir den väldigt bra, ibland mindre bra. Min personliga favorit är päron med fänkål. Den blev lite lös i år…

Nya intryck;

Paus i svampskogen

Svampplockning i en mossig skog en krispig, solig höstdag är en svårslagen oktoberupplevelse.

Elmia Garden 2017

På mässan Elmia Garden finns alltid guldkorn att plocka

Solnedgång i VenedigVenedig Biennalen i VenedigVenedig

Månaden avslutade vi med konst och kultur i Venedig. Det är en vacker och mycket spännande stad på många sätt, men ibland infann sig känslan av Skansen i storförpackning. Vi träffade inte så många venetianare under våra strövtåg i centrala Venedig. Några härliga dagar blev det i alla fall.

/Marianne

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.