Frösortiment 2017


agretti

Knippen av Agretti,  grönsaksmarknad i Rom, februari 2016

Vi säljer ett urval italienska grönsaksfröer från den anrika italienska fröfirman Franchi fröer, ett familjedrivet företag som nu är inne på sin sjunde generation. Många sorter är riktigt gamla och väl testade av kräsna italienska matlagare. De fröer vi säljer är odlade i Sverige (Skåne) av Gourmetgarage, som har den svenska agenturen.

Fröerna är självklart inte betade (behandlade), påsarna innehåller rikliga mängder frö med god grobarhet.

Chili, tomater och andra grönsaker som behöver sås tidigt har vi inte tagit hem, beroende på att Mirabellgårdens säsong startar lite för sent för att du ska hinna så och få dem skördeklara.

I den utmärkta boken ‘Gourmetträdgården’ skriver författaren Lena Israelsson uppskattande om flera av de grödor som vi säljer fröer till. Till exempel Svartkål, Zucchini ‘Romanesco’, Pumpa ‘Marina di Chioggia’, Cikoria ‘Rossa di Treviso och Cima di rapa. Våga testa!

Ekologiska; Starta din ekologiska odling från frö! Franchis ekologiska fröer kommer från ekologiska lantbruk, är kontrollerade (läs mer), märkta med EU-symbolen och försedda med ett batchnummer för att kunna spåras.

  • Bredbladig persilja ‘Gigante d’Italia’. Den bredbladiga smakar mest
  • Mangold ‘Erbette’. Mycket blad och lite stjälk
  • Bondböna ‘Aguadulce’. Ät den som italienarna, kokt och serverad med olivolja och färsk pecorino.
  • Borlottoböna ‘Lingua di Fuoco’. Vacker, krämigt god.
  • Sallad ‘Red salad bowl’. Röd plocksallad
  • Pumpa ‘Marina di Chioggia’. Både snygg och god
  • Rucola ‘Coltivata’

Gröna blad

  • Sallad ‘Red salad Bowl’. Röd plocksallad, ekofrö
  • Sallad ‘Little gem’. Små, kompakta huvuden med extremt krispiga och goda blad
  • Bladcikoria ‘Zuccherina di Trieste’. Odla som plocksallad. Små, ljusgröna blad med söt smak
  • Cikoria/radicchio ‘Rossa di Treviso svelta’
  • Brocoletti/Broccolirybs ‘Cima di rapa´
  • Rucola ‘Selvatica’
  • Rucola ‘Coltivata’, ekofrö
  • Spenat ‘Virofly’. Snabbväxande med stora goda blad.
  • Mangold ‘Erbette’, ekofrö. Storbladig
  • Svartkål ‘Nero di Toscana’.
  • Agretti – en riktig italienare, växer bra hos oss, gourmetkockarnas favorit.

Ärter&bönor

  • Borlotto ‘Lingua di fuoco’, ekofrö
  • Störböna ‘Smeraldo’
  • Bondböna ‘Aguadulce’, ekofrö. Låg
  • Ärta ‘Desiré’. Högväxande, lila blommor och baljor, gröna ärtor

Zucchini&pumpa

  • Zucchini ‘Romanesco’. Enligt Lena Israelsson den godaste zucchinin
  • Pumpa ‘Marina di Chioggia’, ekofrö
  • Zucchiniblomma. Denna sort odlas för den rika blomningen, men zucchinin kan förstås ätas också.

Kryddigt

  • Basilika ‘Classico’. Klassisk basilika
  • Basilika ‘al Limone’. Citronbasilika
  • Basilika ‘Red Rubin’. Rödbladig basilika
  • Basilika ‘Scuro’. Mörkbladig basilika
  • Knölfänkål ‘di Parma sel. Prado’.  Denna sort kan sås sent på säsongen.

Råd&Recept

Till alla italienska fröer finns Odlingsråd på svenska. Till några av de mer ovanliga grödorna finns också en broschyr med närmare beskrivning av växten + några enkla tillagningsrecept (f.n. till Cime di rapa, Radicchio och Agretti)

cime di rapa

‘Cime di Rapa’ på grönsaksmarkand i Rom, februari 2016

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *